Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?

Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?
18 юни 2019

Биотинът е водоразтворим витамин В-комплекс, който помага на организма да усвоява белтъците и да обработва глюкозата. Известен е също като витамин В7 или витамин Н.
Човешкото тяло не може да синтезира биотин. Само бактерии, плесени, дрожди, водорасли и някои растения могат да го направят, така че диетата трябва да я предостави.

Неупотребеният биотин се елиминира с урината, така че тялото не създава резерви. Трябва да се консумира ежедневно.

 

Какво представлява биотинът?

Биотинът е коензим, участващ в усвояването на:

 • Мастни киселини, вид молекула, намираща се в мазнини и масла
 • Левцин, незаменима аминокиселина, която хората не могат да синтезират
 • Глюконеогенеза, синтез на глюкоза от молекули, които не са въглехидрати, например амино и мастни киселини
 • Коензимите са вещества, които усилват действието на ензима. Коензимите не могат да предизвикат или ускорят биологичната реакция, но помагат на ензимите.

 

Защо е важно да се приема биотин?


Медицински център на Университета в Мериленд (UMM) обяснява, че биотинът е важен за предоставянето на организъм и обработване на метаболизираните протеини, мазнини и въглехидрати. Той също така може да поема прехвърлянето на въглероден диоксид.

В съответствие с разпоредбите на:

 • Усвояване на хранителни вещества
 • Енергиен метаболизъм
 • Поддържане на косата, кожата и лигавиците
 • Функция на нервната система
 • Психологическа функция

Биотинът допринася за здравите нокти, кожа и коса, както и се характеризира с много козметични и здравни продукти за кожата и косата. Въпреки това, тя не може да се абсорбира през косата или косата.

 

Нокти и косопад


Биотинът понякога се нарича витамин H. "H" идва от немските думи за коса и кожа, "Haar" и "Haut".

Някои малки проучвания предполагат, че приемането на добавка от 2,5 милиграма биотин за 6 месеца може да увеличи силата на ноктите и да намали склонността на ноктите да се чупят.

Биотинът помага и при косопад. Прием от 6 месеца може да забави и спре косопада. Препоръчва се да се приема биотин в комбинация с колаген за по-бърз и добър резултат.

 


Биотин и диабет


Тъй като биотинът подпомага метаболизма, той може да играе роля в контролирането на диабета. Изследванията показват, че B7 може да подобри усвояването на глюкоза в организма. Хората с диабет имат проблем с усвояването на глюкоза, поради инсулинов дисбаланс. Биотинът подобрява синтеза на мастни киселини, подобрява съхранението на глюкоза. При плъхове е установено, че стимулира секрецията на инсулин.

Някои доклади предполагат, че биотинните добавки могат да подобрят симптомите на невропатия, например при хора с диабет. Въпреки това, те не са потвърдени от изследвания.

Едно проучване установи, че хората с диабет са имали по-ниски нива на биотин, отколкото хората без това състояние.

В друга, хората, които са загубили чувството си за вкус, са съобщили за подобрения, след като са взели допълнително 10 до 20 микрограма на ден биотин.

 

ДефицитДобавките с биотин са широко достъпни.


Недостигът може да доведе до:

 • Косопад
 • Пукнатини в ъгъла на устата
 • Сухи очи
 • Загуба на апетит
  Други симптоми могат да включват:
 1. Депресия
 2. Умора
 3. Безсъние
 4. Отпуснатост и изтръпване в ръцете и краката
 5. Нарушена имунна функция и повишена чувствителност към инфекции
 6. Бременните жени изглежда разграждат биотина по-бързо и това може да доведе до маргинален дефицит. Симптомите не са наблюдавани, но такъв дефицит може да доведе до проблеми с развитието на плода.

Точно както жените са посъветвани да приемат допълнително фолиева киселина, или В9, по време на бременност, може да е полезно да добавите В7 към тази добавка.

Други групи, които могат да се възползват от добавките, включват:

 • Тези за антиконвулсивни лекарства
 • Хора с някои видове чернодробно заболяване
 • Хора, които се хранят интравенозно за дълго време
 • Дефицитът на биотинидаза е рядко, наследствено заболяване, което нарушава абсорбцията на биотин, което води до недостиг на биотин. Биотин добавки могат да помогнат на хората с това състояние.

Тези, които имат трудности с усвояването на биотин и други хранителни вещества поради хронични заболявания като болестта на Crohn, могат да се възползват от биотинните добавки.

При проучвания, с няколко вида биотин (хапче, прах и течен) е установето, че витамин Б7 се усвоява най-бързо от организма като се приема в течна форма.

Колаген 10,000 мг на Swedish Nutra съдържа 5000 мг биотин (витамин Б7) което е напълно достатъчно за организма. В комбинация с 10,000 мг Колаген и 50 мг Хиалуронова киселина действа много по-бързо и възстановява косата, кожата и ноктите. Може да намерите продукта тук.

Защо са важни витамините за спортуващи? Кои са необходимите витамини за спорт?

Добавката Мега Спорт на Swedish Nutra, съдържа всички необходими витамини, минерали и амино киселини. За разлика от други спортни добавки, продукта съдържа зелена смес от зелени храни който също са много важни за прием при спорт. Разгледайте ги:

прочети още

Ето как колагенът може да засили Вашата тренировка

Независимо дали сте триатлет, фитнес или йоги, колагенът е идеалният протеин за възстановяване, който помага за изграждането и възстановяването на мускулите, сухожилията и хрущялите, които са подложени на стрес по време на тренировка. Колагенът е ключов компонент за структурна подкрепа в нашето тяло; тя включва 90% от нашата съединителна тъкан - това включва нашите стави, връзки, сухожилия и фасция. Комбинацията от висока бионаличност на колагена с високото си съдържание на аминокиселини прави оптималното хранене след упражнения, което бързо се абсорбира и може бързо да работи за възстановяване на тялото и възстановяване на протеини, разрушени по време на тренировка.

прочети още

Какъв колаген да пия? Телешки или рибен? Каква е разликата?

Телешкият колаген е продукт от колаген тип 1 и 3, произхождащ от краве кожи и кости. Обикновено се използва за подобряване на здравето на червата и ставите. Морският (рибен) колаген се произвежда от рибена кожа и люспи, съдържа предимно колаген тип 1 (който представлява 70% от общия колаген в тялото ни). Морският колаген има висока бионаличност, устойчиво се произвежда и в клиничните проучвания е доказано, че спомага за намаляване на дълбочината на бръчките и увеличава нивата на влага в кожата.

прочети още

Защо е благоприятно да се приема Хиалуронова Киселина?

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е прозрачна, лепкава субстанция, която естествено се произвежда от тялото ви. Най-големите количества се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

прочети още

Избор на колаген за стави! Кой е правилният избор?

За качествен продукт са важни две неща. Страна на произход! Състав на продукта!

прочети още

Подарък маска за очи с колаген и златна есенция!

С всяка поръчка подарък маска за очи с колаген и златна есенция. Количествата са ограничени! Вземи сега своя подарък, трябва само да направиш своята поръчка.

прочети още

Swedish Nutra вече и в Сила БГ

Продуктите на Swedish Nutra са вече част от асортимента на Сила БГ. Колагените с хиалуронова киселина (10,000мг и 5,000мг), както и Комплекса за стави с колаген и всички шведски висококачествени витамини, може да откриете в сайта www.silabg.com

прочети още

5 Знаменитости, които обичат колагена

Всички искаме да знаем тайните на любимите ни знаменитости, нали? Е, късмет за вас, много знаменитости се кълнат в анти-стареещите ползи от колагена.

прочети още

Колагенови Пептиди: любимата хранителна добавка на звездите от червеният килим

Суперзвездите като Дрю Баримор, Лейди Гага и сестрите Кардашън се кълнат в тези богати на хранителни вещества напитки.

прочети още

Дали течните витамини се абсорбират по-добре от капсулите?

Изглежда логично, че тялото ви може да абсорбира витамините по-добре в течност, отколкото в хапче. Течните витамини са лесни за взимане, въпреки че могат да оставят лекарствен вкус в устата. Някои хора описват витамините под формата на хапчета като „конски хапчета”, защото те са големи и трудни за преглъщане, но това не е единствената причина, поради която може да искате да вземете течен витамин вместо витаминна добавка под формата на хапче.

прочети още

Д-р Стефани Уилямс: пийте течен колаген

"Една добра колагенова добавка може да стимулира производството на колаген в собствената ви кожа", казва тя. "Естественият колаген е твърде огромна молекула, за да достигне кожата ви непокътната след поглъщане", обяснява тя. - За да бъде погълната от червата, тя трябва да се смели на по-малки единици. Колагеновите добавки съдържат малки колагенови фрагменти - пептиди и аминокиселини - които лесно се абсорбират от тънките черва и се разпределят в тялото през кръвния поток, където остават до 14 дни.

прочети още

Комплекс за стави: препоръчан колаген при болки в ставите

През последните години използването на хранителни добавки за болки в ставите се е увеличило значително. Много хора предпочитат да приемат "естествен" продукт за дискомфорт, вместо да разчитат на рецептурни лекарства или да не приемат нищо. Какво трябва да знаете за Swedish Nutra комплекс за стави и как глюкозаминът в тази добавка се различава от другите форми на глюкозамин?

прочети още

Худа: Започнах да пия колаген и съм обсебена от това как се е променила кожата ми

“Досега пия течен колаген на Swedish Nutra от около 12 месеца и забелязах огромен ефект върху кожата и тялото ми; това е доста невероятно. Колагенът е естествено срещащ се протеин в тялото ви, но с напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко, което води до бръчки, увиснала кожа и болки в ставите - не е идеално”!

прочети още

Топ 5 ползи от прием на течен колаген! Научи повече сега.

Чували сте го от здравни експерти, гурута на красотата и може би дори най-добрия ви приятел. Колагенът е новата дума на устните на всички и сега може да се намери в почти всичко - от кремове и козметика, до прахове и хапчета. Истината е, че това може да е един случай, когато свръх действително е оправдано. Като най-обилен протеин в тялото, колагенът се среща в мускулите, кожата, кръвта, костите, хрущялите и връзките.

прочети още