Колаген, желатин и колагенови пептиди. Какви са разликите? Кой е най-добрият избор?

Колаген, желатин и колагенови пептиди. Какви са разликите? Кой е най-добрият избор?
6 септември 2019
Защо е важно да се пие колаген от колагенови пептиди (Puru Peptide)?

Колагенните пептиди са студоразтворима, лесно смилаема и силно биоактивна форма на колаген.
За да разберем по-добре какво представляват колагеновите пептиди, първо ще започнем с обяснението какво е колагенът и как колагеновите пептиди се различават от естествения колаген.

Колагенът е "циментът" в нашето тяло.
Колагенът е най-важният градивен елемент на тялото и той представлява приблизително 30% от протеините в нашите тела. Колагенът е основният структурен протеин, който осигурява сцеплението, еластичността и регенерацията на всички съединителни тъкани, включително кожата, сухожилията, връзките, хрущялите и костите. По същество колагенът е силен и гъвкав и е „лепилото“, което държи всичко заедно. Укрепва различни структури на тялото, както и цялостта на кожата ни. В нашето тяло има много различни видове колаген, но 80 до 90 процента от тях принадлежат към тип 1, тип 2 или тип 3, като по-голямата част е колаген тип 1 (70%). Колагеновите фибри от тип I имат огромна якост на опън. Това означава, че те могат да бъдат опънати, без да бъдат счупени.
 
Различните клетки в тъканите на нашето тяло са отговорни за производството на колаген. Клетките използват специфични аминокиселини и пептиди като градивни елементи за производството на голямата спирална структура на колагена. Тогава тя се организира в силните влакна, които осигуряват структурна тъканна поддръжка, гъвкавост и способност да издържат на натоварвания

С течение на времето!

С възрастта телата ни естествено започват да произвеждат по-малко колаген и започват да се появяват първите признаци на стареене. От около 30-годишна възраст и ускоряване през 40-те години загубата на колаген засяга всички съединителни тъкани. Ето как:
 
Кожа
 
Тъй като кожните клетки стават по-малко активни, колагеновата мрежа, която осигурява твърда структура на кожата, се разрушава. Кожата ни става дехидратирана и по-тънка, докато започват да се появяват линии, бръчки и дълбоки бразди.
 
Кости
 
Костният обмен става неуравновесен, като загубата надвишава образуването. Това кара костите ни да станат по-крехки и чупливи.
 
Стави
 
По-ниските нива на колаген и други компоненти на матрицата, причинени от стареенето, могат да доведат до загуба на хрущял и ставни функции. Това води до дискомфорт в ставите.
 
Мускули
 
Постепенната загуба на мускулна маса и сила, причинена от стареенето, може да повлияе на баланса, походката и цялостната мобилност.
 
Остаряването е естествен процес, но външните фактори - като UV, замърсяване или избор на начин на живот - могат да ускорят процеса и да доведат до преждевременни признаци на стареене.
 
Какво представляват колагеновите пептиди?

Колагенните пептиди са малки биоактивни пептиди, получени чрез ензимна хидролиза на колаген, с други думи, разрушаване на молекулните връзки между отделните колагенови нишки към пептидите. Хидролизата намалява колагеновите протеинови фибрили от около 300 - 400kDa в по-малки пептиди с молекулно тегло по-ниско от 2000 далтона. Колагенните пептиди са известни също като хидролизиран колаген или колагенов хидролизат.
Много по-малките и лесно смилаеми колагенови пептиди се получават чрез контролирана ензимна хидролиза, както се произвежда колагена на Swedish Nutra.

Какви са функционалните разлики между колаген, желатин и колагенов пептид?

Колагенът е безопасна и естествена съставка, предлагана в различни степени. Може да се намери в храни, като костен бульон или десерти на базата на желатин. Нивата на разтворимостта, смилаемостта0 и усвояемостта му варират в различните степени.
 
Естествения колаген е съставен от големи тройни спирални вериги от аминокиселини и укрепва структурата на нашето тяло. Не е разтворим. Типичните приложения включват колагенови обвивки, медицински материали, гъби за изгаряния / рани и др. Молекулното тегло на нативния колаген е около 300 - 400kDa.
 
Желатинът се получава чрез частична хидролиза на колаген. Този процес се случва, когато тройните колани от колаген се разпадат до точката, в която се раздробяват на отделни нишки. Желатинът ще се разтвори само в гореща вода и ще стане на желе, когато изстине (това е същият желатин, който бихте получили в костния бульон, който приготвяте у дома). Поради своите желиращи, пенообразуващи, емулгиращи и свързващи функционалности, желатинът често се използва в кулинарни приложения, като дъвки бонбони, желета, сгъстители за сос и др. Желатинът също има незаменима роля в аптекарските приложения, където често се използва като помощно средство за приготвяне на меки и твърди капсули. Желатинът има молекулно тегло 50kDa.
 
Колагенови пептиди - когато желатинът се хидролизира още повече, тези отделни протеинови нишки се разграждат на малки пептиди на аминокиселини. Колагенните пептиди са разтворими в студена вода, високо смилаеми и готови да бъдат абсорбирани от нашите тела. Проучванията показват, че над 90% от пептидите, които консумираме, се усвояват и абсорбират в рамките на няколко часа след консумацията. Това бързо усвояване гарантира ефективна доставка на основните пептиди и аминокиселини до мястото им на действие в нашите тела. На всеки етикет на колаген Swedish Nutra ще видите, че пише Колаген 10,000 гр/ 5,000 гр. телешки / рибен и най-важното pure peptide, което показва, че се влагат колагенови пептиди от най-високо и чисто качество!

Научете повече за бионаличността на колагеновите пептиди.
 
Колагенните пептиди са силно бионалични. Те действат като градивни елементи, обновяват телесните тъкани, като кожа, кости и стави. Беше предположено, че колагеновите пептиди могат да действат като вестител на клетките и могат да предизвикат синтеза и реорганизацията на нови колагенови влакна, като по този начин поддържат нашата тъканна структура. Многобройни научни изследвания доказват ползите за здравето на пептидите от колаген. Ползите включват здравословно стареене, здраве на ставите и костите, спортно хранене и красота на кожата. Колагеновите пептиди са студоразтворими във вода и силно бионалични и биоактивни. Това ги прави по-добър вариант за функционални храни и напитки и хранителни добавки от желатина. Колагенните пептиди имат молекулно тегло по-малко от 2000Da.
 

Като колаген от колагенови пептиди (pure peptides), Swedish Nutra е високо смилаем и бионаличен. Той е с изключителен вкус (горски плодове) и е в допълнение с още някои жизнено важни и допълващи се съставки като, хиалуронова киселина, витамини С, В5, В6, В7, В12, мед, силика и пр. 


За нас от Swedish Nutra е изключително важно да предоставяме достатъчно информация на вас, нашите клиенти, за да може да направите сами най-добрия и информиран избор.
 
 
Поздрави,

 
Екипът на Swedish Nutra Bulgaria

Всичко, което искате да знаете за синдрома на раздразненото черво

индрома на раздразненото черво е известен също като спастично дебело черво, раздразнено дебело черво, лигавичен колит и спастичен колит. Това е отделно състояние от възпалително заболяване на червата и не е свързано с други заболявания на червата. IBS (синдрома на раздразненото черво) е група чревни симптоми, които обикновено се проявяват заедно. Симптомите варират по тежест и продължителност от човек на човек. Те обаче продължават поне три месеца в продължение на поне три дни на месец.

прочети още

Ползите от приема на Bifidobacterium lactis HN019

- Подобрява и намаля времето за преминаване през червата - Намаля много функционални стомашно - чревни симптоми и проблеми - Засилва клетъчния имунен отговор - Този щам може да се намери в Пробиотик на Swedish Nutra

прочети още

Как витамин С, витамин Д3 и цинкът засилват имунната система

Изследванията показват, че дневните дози витамин С, витамин D-3 и цинк допринасят за значително повишаване на имунната система. Цинкът също е основен минерал за тимусната жлеза, важен за имунната функция в човешкото тяло.

прочети още

Корейски червен женшен за еректилна дисфункция при мъжете и менопауза при жените

Много мъже изпитват симптоми на еректилна дисфункция (ЕД) с напредване на възрастта. Известен също като импотентност, ЕД е случайна (или продължителна) неспособност да се постигне или поддържа ерекция. Когато ЕД се появява често, може да се наложи лечение на основен здравен проблем.

прочети още

Ползи от прием на Женшен

Женшенът е растение. Различни сортове корен от женшен се използват като лечения в Азия и Северна Америка от векове. Женшенът е едно от най-популярните билкови лекарства в света.

прочети още

4-те най-добри витамини и добавки за суха кожа

В зависимост от причината за вашата суха кожа, могат да се използват различни методи на лечение, включително медикаментозни мехлеми и овлажняващи средства за повишаване на хидратацията на кожата. Освен това, промените в начина на живот, като например пиене на повече вода и прием на определени добавки, могат да подобрят сухотата на кожата.

прочети още

Как да поддържате кожата си стегната

Наред с бръчките и фините линии, увисналата кожа е проблем, свързан с възрастта за умовете на много хора. Тази загуба на дефиниция може да се случи почти навсякъде по тялото, но най-често срещаните области са лицето, шията, корема и ръцете.

прочети още

8-те най-добри добавки за засилване на имунната ви система

Поддържането на имунната ни система през цялата година е от ключово значение за предотвратяване на инфекции и заболявания. Изборът на здравословен начин на живот чрез консумация на питателни храни, достатъчно сън и физически упражнения са най-важните начини за укрепване на имунната ви система. В допълнение, изследванията показват, че допълването с определени витамини, минерали, билки и други вещества може да подобри имунния отговор и потенциално да предпази от болести.

прочети още

Хидролизиран колаген - как помага и на какво въздейства?

Колагенът е протеин, който се намира в организма на всички животни, включително хората. Той представлява съединителна тъкан, като кожа, сухожилия, хрущяли, органи и кости. Когато колагенът се хидролизира, той се разгражда на по-малки, лесни за обработка частици. Тези частици се използват в продукти, предназначени да лекуват всичко - от кожата отвън до болки в ставите отвътре.

прочети още

3-те най-добри добавки против стареене

Стареенето, което може да бъде определено като „свързано с времето влошаване на физиологичните функции, необходими за оцеляване и плодовитост“, е процес, който повечето хора биха искали да забавят. Някои от основните му причини включват натрупани клетъчни увреждания, причинени от реактивни молекули, известни като свободни радикали, и скъсяване на теломерите, които са структурите, разположени в края на хромозомите, които играят важна роля в клетъчното делене.

прочети още

Защо имам увиснала кожа и какво мога да направя за нея?

Влошаването или намаляването на колаген и еластин в дермата са друга причина за увиснала кожа. Въпреки че всеки може да има увиснала кожа, по-вероятно е да се появи при хора с напредване на възрастта. Хората, които са загубили значителни килограми, също са по-податливи. Определени медицински състояния също могат да бъдат причината.

прочети още

Съвети за намаляване на целулита у дома

Целулитът се отнася за текстурни промени в кожата, които се развиват, когато мастните клетки се прокарат през втория слой на кожата, наречен дерма. Целулитът често засяга задните части, бедрата и корема. Повече от 85 процента от жените над 21 години имат целулит, но мъжете рядко го развиват. Целулитът може да се развие независимо от възрастта или теглото, въпреки че става все по-често с увеличаване на възрастта.

прочети още

Топ 6 ползи от приема на колагенови добавки

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото ви. Той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат няколко части на тялото, включително сухожилия, връзки, кожа и мускули. Колагенът има много важни функции, включително осигуряване на структура на кожата и укрепване на костите ви.

прочети още

Защо са важни витамините за спортуващи? Кои са необходимите витамини за спорт?

Добавката Мега Спорт на Swedish Nutra, съдържа всички необходими витамини, минерали и амино киселини. За разлика от други спортни добавки, продукта съдържа зелена смес от зелени храни който също са много важни за прием при спорт. Разгледайте ги:

прочети още

Ето как колагенът може да засили Вашата тренировка

Независимо дали сте триатлет, фитнес или йоги, колагенът е идеалният протеин за възстановяване, който помага за изграждането и възстановяването на мускулите, сухожилията и хрущялите, които са подложени на стрес по време на тренировка. Колагенът е ключов компонент за структурна подкрепа в нашето тяло; тя включва 90% от нашата съединителна тъкан - това включва нашите стави, връзки, сухожилия и фасция. Комбинацията от висока бионаличност на колагена с високото си съдържание на аминокиселини прави оптималното хранене след упражнения, което бързо се абсорбира и може бързо да работи за възстановяване на тялото и възстановяване на протеини, разрушени по време на тренировка.

прочети още

Какъв колаген да пия? Телешки или рибен? Каква е разликата?

Телешкият колаген е продукт от колаген тип 1 и 3, произхождащ от краве кожи и кости. Обикновено се използва за подобряване на здравето на червата и ставите. Морският (рибен) колаген се произвежда от рибена кожа и люспи, съдържа предимно колаген тип 1 (който представлява 70% от общия колаген в тялото ни). Морският колаген има висока бионаличност, устойчиво се произвежда и в клиничните проучвания е доказано, че спомага за намаляване на дълбочината на бръчките и увеличава нивата на влага в кожата.

прочети още

Защо е благоприятно да се приема Хиалуронова Киселина?

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е прозрачна, лепкава субстанция, която естествено се произвежда от тялото ви. Най-големите количества се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

прочети още

Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?

Човешкото тяло не може да синтезира биотин. Колаген 10,000 мг на Swedish Nutra съдържа 5000 мг биотин (витамин Б7) което е напълно достатъчно за организма. В комбинация с 10,000 мг Колаген и 50 мг Хиалуронова киселина действа много по-бързо и възстановява косата, кожата и ноктите.

прочети още

Избор на колаген за стави! Кой е правилният избор?

За качествен продукт са важни две неща. Страна на произход! Състав на продукта!

прочети още

Подарък маска за очи с колаген и златна есенция!

С всяка поръчка подарък маска за очи с колаген и златна есенция. Количествата са ограничени! Вземи сега своя подарък, трябва само да направиш своята поръчка.

прочети още

Swedish Nutra вече и в Сила БГ

Продуктите на Swedish Nutra са вече част от асортимента на Сила БГ. Колагените с хиалуронова киселина (10,000мг и 5,000мг), както и Комплекса за стави с колаген и всички шведски висококачествени витамини, може да откриете в сайта www.silabg.com

прочети още

5 Знаменитости, които обичат колагена

Всички искаме да знаем тайните на любимите ни знаменитости, нали? Е, късмет за вас, много знаменитости се кълнат в анти-стареещите ползи от колагена.

прочети още

Колагенови Пептиди: любимата хранителна добавка на звездите от червеният килим

Суперзвездите като Дрю Баримор, Лейди Гага и сестрите Кардашън се кълнат в тези богати на хранителни вещества напитки.

прочети още

Дали течните витамини се абсорбират по-добре от капсулите?

Изглежда логично, че тялото ви може да абсорбира витамините по-добре в течност, отколкото в хапче. Течните витамини са лесни за взимане, въпреки че могат да оставят лекарствен вкус в устата. Някои хора описват витамините под формата на хапчета като „конски хапчета”, защото те са големи и трудни за преглъщане, но това не е единствената причина, поради която може да искате да вземете течен витамин вместо витаминна добавка под формата на хапче.

прочети още

Д-р Стефани Уилямс: пийте течен колаген

"Една добра колагенова добавка може да стимулира производството на колаген в собствената ви кожа", казва тя. "Естественият колаген е твърде огромна молекула, за да достигне кожата ви непокътната след поглъщане", обяснява тя. - За да бъде погълната от червата, тя трябва да се смели на по-малки единици. Колагеновите добавки съдържат малки колагенови фрагменти - пептиди и аминокиселини - които лесно се абсорбират от тънките черва и се разпределят в тялото през кръвния поток, където остават до 14 дни.

прочети още

Комплекс за стави: препоръчан колаген при болки в ставите

През последните години използването на хранителни добавки за болки в ставите се е увеличило значително. Много хора предпочитат да приемат "естествен" продукт за дискомфорт, вместо да разчитат на рецептурни лекарства или да не приемат нищо. Какво трябва да знаете за Swedish Nutra комплекс за стави и как глюкозаминът в тази добавка се различава от другите форми на глюкозамин?

прочети още

Худа: Започнах да пия колаген и съм обсебена от това как се е променила кожата ми

“Досега пия течен колаген на Swedish Nutra от около 12 месеца и забелязах огромен ефект върху кожата и тялото ми; това е доста невероятно. Колагенът е естествено срещащ се протеин в тялото ви, но с напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко, което води до бръчки, увиснала кожа и болки в ставите - не е идеално”!

прочети още

Топ 5 ползи от прием на течен колаген! Научи повече сега.

Чували сте го от здравни експерти, гурута на красотата и може би дори най-добрия ви приятел. Колагенът е новата дума на устните на всички и сега може да се намери в почти всичко - от кремове и козметика, до прахове и хапчета. Истината е, че това може да е един случай, когато свръх действително е оправдано. Като най-обилен протеин в тялото, колагенът се среща в мускулите, кожата, кръвта, костите, хрущялите и връзките.

прочети още