Ръководство за колаген: Отговор на всички въпроси

 Ръководство за колаген: Отговор на всички въпроси
6 март 2019

Може да бъде объркващо да дешифрираме какъв е колагена, когато има толкова много различни термини, които да го описват: колагенни пептиди, хидролизиран колаген, желатинов колаген, колаген тип I, тип II, тип III-- списък продължава. И тогава има всички различни видове: телешки, рибен? Какво ще кажете за хапчета, течност или прах?

 

Какво представлява колагенът?

 

Основното използване на колаген е предимно актуално, което води до погрешно убеждение, че това е нещо, което нанасяте върху Вашата кожа (и в някои случаи инжектиране с игла).

Колагенът е естествен протеин, който произвежда телято ни. Той е основен структурен компонент на човешкото тяло (различните видове колаген образуват нашата кожа, кости, мускули, стави) и зависимост от колагена, води до запазване на кожата си млада, косата здрава, костите здрави, ставите здрави и храносмилателната система работи добре.

И макар че телата ни са в състояние да произвеждат достатъчно количество колаген, когато сме млади, за съжаление, някъде след 25-годишна възраст, нашето телесно производство на колаген започва да намалява със скорост от 1,5% на година (в допълнение към спада в качеството на нашия произведен колаген). До средата на 40-те нивата на колаген може да са паднали с около 30%. Без колаген, нашите клетки губят структура, стават все по-слаби, разтегливи и по-тънки - и по същество, този спад, е истинската причина за много от нашите кожни проблеми като бръчки, фини линии, тъмни кръгове, суха кожа и целулит.

Но не се притеснявайте, можете да компенсирате колагена, който губите, като консумирате колаген - основата на здравата кожа.

 

Какви ползи ще видя?

 

На първо място, ежедневната консумация на колаген, която сега се намира в почти всяка част на тялото ви, ще подобри драматично кожата ви.

Само за 4-8 седмици хиляди анкетирани от стотици проучвания са отбелязали подобрения в кожата си и са съобщили, че кожата е по-стегната и по-хидратирана - в допълнение към забележителното възстановяване на еластина. 

И все пак, въпреки че подчертавам предимствата на колагена върху кожата, когато поглъщате колаген, ползите се разпространяват към останалата част от тялото ви, главата до петите.

Но преди да вляза в тези ползи, бих искала да говоря за състава на колаген - причината, поради която колагенът е толкова полезен за нас.

 


Аминокиселини

 

Някои от най-объркващите части на науката зад колагена са свързани с аминокиселините.

Аминокиселините са ключови градивни елементи на телата ни. Голяма част от нашите клетки, мускули и тъкани са съставени от аминокиселини и те изпълняват много важни телесни функции, като дават на клетките тяхната структура. Ние зависим от аминокиселини - те са в основата на всички жизнени процеси, а недостатъчността може да доведе до отрицателни въздействия върху кожата, косата, костите и здравето (артрит и остеопороза, холестерол, диабет, затлъстяване, косопад, бедни сън, настроение и представяне и дори мъжественост).


В човешкото тяло има двадесет различни аминокиселини. Те могат да бъдат групирани в три различни категории - съществени, полу-съществени и несъществени (забележка: групирането "съществено" и "несъществено" не означава, че човек е по-малко важно за нашето здраве, отколкото другото - просто означава, че тялото може да създаде аминокиселини сами или не).

 

Основни аминокиселини (общо 8)

изолевцин
левцин
лизин
метионин:
фенилаланин
треонин,
триптофан
валин
тялото ни не може да произвежда самостоятелно, така че трябва да ги погълнем външно


Полуетерични аминокиселини (общо 2)

аргинин и хистидин
тялото ни не може да произвежда самостоятелно, така че трябва да ги погълнем външно


Несъществени аминокиселини (общо 10)

аланин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутамин, глутаминова киселина, глицин, пролин, серин и тирозин.
нашето тяло може да произведе тези аминокиселини.


Тук идва колагенът.

Колагенът, като сложен протеин, съдържа осемнадесет от двайсетте съществуващи аминокиселини, открити в телата ни. И тези осемнадесет аминокиселини, когато се погълнат, поддържат всички различни функции на нашето тяло по различни начини: кожата, косата, мозъкът, костите, зъбите, ноктите, сърцето, храносмилането, мускулите, теглото, настроението и дори съня.

 

Колагенът ще подобри Вашата:

Кожа

Коса

Здраве и функции на мозъка: Тревожност и сън

Кости и зъби

Ноктите

Здравето на сърцето

Храносмилане

Мускулни тъкани, връзки, сухожилия

Метаболизъм и загуба на тегло

Детоксикация и подобряване на здравето на черния дроб

Настроение и тревожност

Диета


Кожа


По същество, това, което колагенът прави за кожата, възстановява онова, от което се нуждае по-голямата част от клетъчното му ниво, за да възстанови ерозиращата дермална матрица на кожата ви: възстановявайки стените на клетките. Причинени от много неща, но намаляващото предлагане на колаген е огромна част от него. Чрез поглъщането на колаген, нашите клетки са в състояние да изградят по-здрави стени, а с по-силни стени нашите клетки могат да поддържат влагата по-добре. Така че в крайна сметка, с повече колаген, кожата ви ще може да запази нивото на влажността си, което впоследствие ще запази кожата хидратирана и опъната.

 

Коса


Допълнително поглъщане на аминокиселините аргинин, глутамин и метионин в колаген е клинично доказано, че укрепва структурата на косата и ноктите, в допълнение към предотвратяването на косопад.


Здраве и функции на мозъка: настроение, тревожност и сън


Глицинът в колагена действа като невротрансмитер със свойства, отпускащи тялото, което води до намаляване на стреса, тревожност, депресия и безсъние.


Стави


Като част от колагена, който се намира в ставите, той буферира телата ни от ефектите на вибрациите или шока и ни помага да се придържаме към ценния хрущял, докато остаряваме. Също така е свързано с превенцията на артериосклерозата (втвърдяване на артериите), тъй като тя помага на артериите ни да не се натрупват опасни плаки.


Кости и зъби


Ноктите


Здравето на сърцето


Аминокиселината пролин помага на стените на артериите да отделят натрупването на мазнини в кръвния поток, свиването на мазнините в артериите и минимизирането на натрупването на мазнини. Пролинът е необходим за възстановяване на тъканите в ставите и артериите, както и за контролиране на кръвното налягане. В допълнение, аргининът помага при производството на азотен оксид, което позволява по-добра вазодилатация, което означава разширяване на артериите и релаксация на мускулните клетки и кръвоносните съдове, което позволява по-добра циркулация.


Храносмилане


Протеинът изглажда червата подобно на това както изглажда кожата, което може да подобри храносмилането.
Ако страдате от синдрома на раздразнителното черво, състояние, при което вредните за вас токсини могат да преминат през храносмилателния ви тракт, колагенът може да бъде изключително полезен. Той помага за разграждането на протеините и успокоява вътрешностите на червата, заздравяването на увредените клетъчни стени и вливането му в лечебни аминокиселини.
Най-голямата храносмилателна полза от консумацията на повече колаген е, че тя помага за образуването на съединителна тъкан и следователно „запечатва и лекува” защитната обвивка на стомашно-чревния тракт. Днес знаем, че много болести могат действително да се проследят до възпаление или раздразнение, произтичащи от нездравословното черво. Лошото здраве на червата - включително промените в микробиомексите и пропускливостта на червата - позволява частиците да преминат в кръвния поток, където могат да започнат възпалителна каскада (оттук и името на синдрома на изтичане на червата).
Проучванията показват, че при пациенти с възпалително заболяване на червата, серумните концентрации на колаген са намалени. Тъй като аминокиселините в колагена изграждат тъканта, която свързва колона и стомашно-чревния тракт, допълването с колаген може да помогне за лечение на стомашно-чревни симптоми и нарушения, включително синдром на спукване на червата, IBS, киселинен рефлукс, болест на Crohn и язвен колит. В допълнение към подпомагане на изцелението на червата, колагенът също помага при усвояването на вода в червата, като поддържа нещата по-свободно от тялото.

 

Мускулни тъкани, връзки, сухожилия


Колагенът е силен (забавен факт: един грам колаген е по-силен от един грам стомана!)


Една от най-важните роли на глицин подпомага формирането на мускулна тъкан чрез превръщане на глюкозата в енергия, която захранва мускулните клетки. И не забравяйте, че запазването на мускулната маса е от решаващо значение, докато възрастта, тъй като помага на позата, здравето на костите и изгаря повече калории от мазнините. Когато консумирате колаген, можете да се възползвате от консумацията на витамин С, за да сте сигурни, че тялото ви може да превърне колагена в използваем протеин. Това може да започне да възстанови източника или вашата енергия и жизненост.

 


Метаболизъм и загуба на тегло


Повишаването на колагена може да спомогне за повишаване на метаболизма ви чрез добавяне на чиста мускулна маса към рамката и подпомагане на превръщането на основните хранителни вещества.
Пречистеното високо-протеиново съдържание на хидролизирания колаген е известно, че е ефективно, естествено потискащо апетита, при което много клинични проучвания са доказали ефекта на насищане за насърчаване на загубата на тегло.

 

Детокс и подобрение на черния дроб


Ако търсите детоксикация на тялото от вредни вещества, подобрявате кръвообращението и поддържате сърцето си млад, колагенът е изключително полезен. Това е така, защото глицинът помага да се намали до минимум увреждането на чернодробния опит, когато абсорбира чужди вещества, токсини или алкохол, които не трябва да преминават през него. Един от най-лесните начини за почистване на черния дроб е с бърз бульон. Често препоръчвам тридневна детоксикация на костния бульон, за да се възстанови бързото изтичане на червата. Това може да помогне на тялото ви да се отърве от химикалите и да „нулира” червата, подобрявайки цялостната имунна функция. Проучванията дори установиха, че глицинът може да се използва за намаляване на причиненото от алкохола увреждане на черния дроб и други форми на остро или хронично увреждане на черния дроб. Диета


Това е едно от най-интересните ми открития за колагена; и въпреки че не е широко проучен и е по-анекдотичен, открих, че поглъщането на колаген е най-добрият начин да се консумират протеини. Много от моите вегетариански приятели, които не са имали животински продукт в продължение на години, се страхуваха да приемат колаген - но тъй като не успяха да го вкусят, и се страхуваха от негативните последици от липсата на достатъчно колаген в диетата си, започнаха да приемат течен колаген. Всички от тях докладваха с изненада, тъй като не усещаха никакви странични ефекти (всички бяха невероятно сигурни, че ще ги усетят); и това ме направи любопитна, така че направих някои изследвания и разбрах защо:
Американската диета отделя животински протеин от кожата му; когато двете съставки са били предназначени да бъдат изядени заедно. Когато ядем месо от животни или риба, без другите части на животното или рибата, нашата диета е по-висока в аминокиселината метионин и с ниско съдържание на глицин. Може да сте чували в миналото, че високото месо или животинска протеинова диета може да премахне години от живота на човека. Хранене на тези други видове колаген - костите, сухожилията, кожата и други части на съединителната тъкан на животно или риба - може да бъде липсващото звено в изследването за това защо диетата с високо месо причинява по-ранна смърт (от друга страна, изследователите са открили че ниската диета с метионин е това, което създава по-дълъг живот с 30-40%, а диетата с висок метионин е свързана с по-кратък живот). Ето как нашите прадеди са консумирали животно: пещерните хора не са сливали месото от кожата. И консумирането на тези допълнителни части на животното, които са натоварени с глицин, би довело до по-ефективен клирънс на метионина, намаляване на токсичността на метионина и по този начин прави тялото по-малко възпалено.
Всички тези аминокиселини, които образуват колаген, са изключително полезни за поддържане на цялостното здраве и благополучие на човешкото тяло.

 

Как можем да консумираме колаген?

За да консумираме колаген, трябва да консумираме високо протеинови части от животни.

Вероятно си мислиш… - О! Аз ям пилешко всеки ден - добре съм. 

Но тук е уловката. Колагенът не е във филето от сьомга или парче пилешки гърди - а в кожата, ставите, костите и мускулната тъкан.

 

За да приемате колаген в приятна течна форма с вкус на горски плодове препоръчваме 10,000мг Колаген на Swedish Nutra.

Защо са важни витамините за спортуващи? Кои са необходимите витамини за спорт?

Добавката Мега Спорт на Swedish Nutra, съдържа всички необходими витамини, минерали и амино киселини. За разлика от други спортни добавки, продукта съдържа зелена смес от зелени храни който също са много важни за прием при спорт. Разгледайте ги:

прочети още

Ето как колагенът може да засили Вашата тренировка

Независимо дали сте триатлет, фитнес или йоги, колагенът е идеалният протеин за възстановяване, който помага за изграждането и възстановяването на мускулите, сухожилията и хрущялите, които са подложени на стрес по време на тренировка. Колагенът е ключов компонент за структурна подкрепа в нашето тяло; тя включва 90% от нашата съединителна тъкан - това включва нашите стави, връзки, сухожилия и фасция. Комбинацията от висока бионаличност на колагена с високото си съдържание на аминокиселини прави оптималното хранене след упражнения, което бързо се абсорбира и може бързо да работи за възстановяване на тялото и възстановяване на протеини, разрушени по време на тренировка.

прочети още

Какъв колаген да пия? Телешки или рибен? Каква е разликата?

Телешкият колаген е продукт от колаген тип 1 и 3, произхождащ от краве кожи и кости. Обикновено се използва за подобряване на здравето на червата и ставите. Морският (рибен) колаген се произвежда от рибена кожа и люспи, съдържа предимно колаген тип 1 (който представлява 70% от общия колаген в тялото ни). Морският колаген има висока бионаличност, устойчиво се произвежда и в клиничните проучвания е доказано, че спомага за намаляване на дълбочината на бръчките и увеличава нивата на влага в кожата.

прочети още

Защо е благоприятно да се приема Хиалуронова Киселина?

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е прозрачна, лепкава субстанция, която естествено се произвежда от тялото ви. Най-големите количества се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

прочети още

Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?

Човешкото тяло не може да синтезира биотин. Колаген 10,000 мг на Swedish Nutra съдържа 5000 мг биотин (витамин Б7) което е напълно достатъчно за организма. В комбинация с 10,000 мг Колаген и 50 мг Хиалуронова киселина действа много по-бързо и възстановява косата, кожата и ноктите.

прочети още

Избор на колаген за стави! Кой е правилният избор?

За качествен продукт са важни две неща. Страна на произход! Състав на продукта!

прочети още

Подарък маска за очи с колаген и златна есенция!

С всяка поръчка подарък маска за очи с колаген и златна есенция. Количествата са ограничени! Вземи сега своя подарък, трябва само да направиш своята поръчка.

прочети още

Swedish Nutra вече и в Сила БГ

Продуктите на Swedish Nutra са вече част от асортимента на Сила БГ. Колагените с хиалуронова киселина (10,000мг и 5,000мг), както и Комплекса за стави с колаген и всички шведски висококачествени витамини, може да откриете в сайта www.silabg.com

прочети още

Най-търсената напитка с колаген Swedish Nutra подпомага вашият Beauty Sleep

Най-търсената напитка с колаген Swedish Nutra, разработена от учени в Швеция, предоставя ефективна система за доставяне на био наличен колаген.

прочети още

Чувствам се невероятно! Пия Колаген всяка вечер и резултатите са великолепни!

Колагена на Swedish Nutra e формулиран от учени във Швеция, разработена е ефективна система за доставяне на бионаличен колаген. Този факт ми вдъхна доверие да изпробвам Шведският Колаген. В допълнение към колагенните пептиди, добавката съдържа витамини и минерали както и Хиалуронова Киселина!

прочети още

5 Знаменитости, които обичат колагена

Всички искаме да знаем тайните на любимите ни знаменитости, нали? Е, късмет за вас, много знаменитости се кълнат в анти-стареещите ползи от колагена.

прочети още

Колагенови Пептиди: любимата хранителна добавка на звездите от червеният килим

Суперзвездите като Дрю Баримор, Лейди Гага и сестрите Кардашън се кълнат в тези богати на хранителни вещества напитки.

прочети още

Дали течните витамини се абсорбират по-добре от капсулите?

Изглежда логично, че тялото ви може да абсорбира витамините по-добре в течност, отколкото в хапче. Течните витамини са лесни за взимане, въпреки че могат да оставят лекарствен вкус в устата. Някои хора описват витамините под формата на хапчета като „конски хапчета”, защото те са големи и трудни за преглъщане, но това не е единствената причина, поради която може да искате да вземете течен витамин вместо витаминна добавка под формата на хапче.

прочети още

Ако желаете да изглеждате по-млади - приемайте по 25мл Колаген на ден

"Една добра колагенова добавка може да стимулира производството на колаген в собствената ви кожа", казва тя. "Естественият колаген е твърде огромна молекула, за да достигне кожата ви непокътната след поглъщане", обяснява тя. - За да бъде погълната от червата, тя трябва да се смили на по-малки единици. Колагеновите добавки съдържат малки колагенови фрагменти - пептиди и аминокиселини - които лесно се абсорбират от тънките черва и се разпределят в тялото през кръвния поток, където остават до 14 дни.

прочети още

Комплекс за стави: препоръчан продукт при болки в ставите

През последните години използването на хранителни добавки за болки в ставите се е увеличило значително. Много хора предпочитат да приемат "естествен" продукт за дискомфорт, вместо да разчитат на рецептурни лекарства или да не приемат нищо. Какво трябва да знаете за Swedish Nutra комплекс за стави и как глюкозаминът в тази добавка се различава от другите форми на глюкозамин?

прочети още

Худа: Започнах да пия колаген и съм обсебена от това как се е променила кожата ми

“Досега пия течен колаген на Swedish Nutra от около 12 месеца и забелязах огромен ефект върху кожата и тялото ми; това е доста невероятно. Колагенът е естествено срещащ се протеин в тялото ви, но с напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко, което води до бръчки, увиснала кожа и болки в ставите - не е идеално!”

прочети още

Как Колагенът може да стимулира кожата, мускулите и червата

Чували сте го от здравни експерти, гурута на красотата и може би дори най-добрия ви приятел. Колагенът е новата дума на устните на всички и сега може да се намери в почти всичко - от кремове и козметика, до прахове и хапчета. Истината е, че това може да е един случай, когато свръх действително е оправдано. Като най-обилен протеин в тялото, колагенът се среща в мускулите, кожата, кръвта, костите, хрущялите и връзките.

прочети още