Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?

Какво е биотин? Защо се приема витамин Б7? За какво помага биотин (витамин Б7)?
18 юни 2019

Биотинът е водоразтворим витамин В-комплекс, който помага на организма да усвоява белтъците и да обработва глюкозата. Известен е също като витамин В7 или витамин Н.
Човешкото тяло не може да синтезира биотин. Само бактерии, плесени, дрожди, водорасли и някои растения могат да го направят, така че диетата трябва да я предостави.

Неупотребеният биотин се елиминира с урината, така че тялото не създава резерви. Трябва да се консумира ежедневно.

 

Какво представлява биотинът?

Биотинът е коензим, участващ в усвояването на:

 • Мастни киселини, вид молекула, намираща се в мазнини и масла
 • Левцин, незаменима аминокиселина, която хората не могат да синтезират
 • Глюконеогенеза, синтез на глюкоза от молекули, които не са въглехидрати, например амино и мастни киселини
 • Коензимите са вещества, които усилват действието на ензима. Коензимите не могат да предизвикат или ускорят биологичната реакция, но помагат на ензимите.

 

Защо е важно да се приема биотин?


Медицински център на Университета в Мериленд (UMM) обяснява, че биотинът е важен за предоставянето на организъм и обработване на метаболизираните протеини, мазнини и въглехидрати. Той също така може да поема прехвърлянето на въглероден диоксид.

В съответствие с разпоредбите на:

 • Усвояване на хранителни вещества
 • Енергиен метаболизъм
 • Поддържане на косата, кожата и лигавиците
 • Функция на нервната система
 • Психологическа функция

Биотинът допринася за здравите нокти, кожа и коса, както и се характеризира с много козметични и здравни продукти за кожата и косата. Въпреки това, тя не може да се абсорбира през косата или косата.

 

Нокти и косопад


Биотинът понякога се нарича витамин H. "H" идва от немските думи за коса и кожа, "Haar" и "Haut".

Някои малки проучвания предполагат, че приемането на добавка от 2,5 милиграма биотин за 6 месеца може да увеличи силата на ноктите и да намали склонността на ноктите да се чупят.

Биотинът помага и при косопад. Прием от 6 месеца може да забави и спре косопада. Препоръчва се да се приема биотин в комбинация с колаген за по-бърз и добър резултат.

 


Биотин и диабет


Тъй като биотинът подпомага метаболизма, той може да играе роля в контролирането на диабета. Изследванията показват, че B7 може да подобри усвояването на глюкоза в организма. Хората с диабет имат проблем с усвояването на глюкоза, поради инсулинов дисбаланс. Биотинът подобрява синтеза на мастни киселини, подобрява съхранението на глюкоза. При плъхове е установено, че стимулира секрецията на инсулин.

Някои доклади предполагат, че биотинните добавки могат да подобрят симптомите на невропатия, например при хора с диабет. Въпреки това, те не са потвърдени от изследвания.

Едно проучване установи, че хората с диабет са имали по-ниски нива на биотин, отколкото хората без това състояние.

В друга, хората, които са загубили чувството си за вкус, са съобщили за подобрения, след като са взели допълнително 10 до 20 микрограма на ден биотин.

 

ДефицитДобавките с биотин са широко достъпни.


Недостигът може да доведе до:

 • Косопад
 • Пукнатини в ъгъла на устата
 • Сухи очи
 • Загуба на апетит
  Други симптоми могат да включват:
 1. Депресия
 2. Умора
 3. Безсъние
 4. Отпуснатост и изтръпване в ръцете и краката
 5. Нарушена имунна функция и повишена чувствителност към инфекции
 6. Бременните жени изглежда разграждат биотина по-бързо и това може да доведе до маргинален дефицит. Симптомите не са наблюдавани, но такъв дефицит може да доведе до проблеми с развитието на плода.

Точно както жените са посъветвани да приемат допълнително фолиева киселина, или В9, по време на бременност, може да е полезно да добавите В7 към тази добавка.

Други групи, които могат да се възползват от добавките, включват:

 • Тези за антиконвулсивни лекарства
 • Хора с някои видове чернодробно заболяване
 • Хора, които се хранят интравенозно за дълго време
 • Дефицитът на биотинидаза е рядко, наследствено заболяване, което нарушава абсорбцията на биотин, което води до недостиг на биотин. Биотин добавки могат да помогнат на хората с това състояние.

Тези, които имат трудности с усвояването на биотин и други хранителни вещества поради хронични заболявания като болестта на Crohn, могат да се възползват от биотинните добавки.

При проучвания, с няколко вида биотин (хапче, прах и течен) е установето, че витамин Б7 се усвоява най-бързо от организма като се приема в течна форма.

Колаген 10,000 мг на Swedish Nutra съдържа 5000 мг биотин (витамин Б7) което е напълно достатъчно за организма. В комбинация с 10,000 мг Колаген и 50 мг Хиалуронова киселина действа много по-бързо и възстановява косата, кожата и ноктите. Може да намерите продукта тук.

Всичко, което искате да знаете за синдрома на раздразненото черво

индрома на раздразненото черво е известен също като спастично дебело черво, раздразнено дебело черво, лигавичен колит и спастичен колит. Това е отделно състояние от възпалително заболяване на червата и не е свързано с други заболявания на червата. IBS (синдрома на раздразненото черво) е група чревни симптоми, които обикновено се проявяват заедно. Симптомите варират по тежест и продължителност от човек на човек. Те обаче продължават поне три месеца в продължение на поне три дни на месец.

прочети още

Ползите от приема на Bifidobacterium lactis HN019

- Подобрява и намаля времето за преминаване през червата - Намаля много функционални стомашно - чревни симптоми и проблеми - Засилва клетъчния имунен отговор - Този щам може да се намери в Пробиотик на Swedish Nutra

прочети още

Как витамин С, витамин Д3 и цинкът засилват имунната система

Изследванията показват, че дневните дози витамин С, витамин D-3 и цинк допринасят за значително повишаване на имунната система. Цинкът също е основен минерал за тимусната жлеза, важен за имунната функция в човешкото тяло.

прочети още

Корейски червен женшен за еректилна дисфункция при мъжете и менопауза при жените

Много мъже изпитват симптоми на еректилна дисфункция (ЕД) с напредване на възрастта. Известен също като импотентност, ЕД е случайна (или продължителна) неспособност да се постигне или поддържа ерекция. Когато ЕД се появява често, може да се наложи лечение на основен здравен проблем.

прочети още

Ползи от прием на Женшен

Женшенът е растение. Различни сортове корен от женшен се използват като лечения в Азия и Северна Америка от векове. Женшенът е едно от най-популярните билкови лекарства в света.

прочети още

4-те най-добри витамини и добавки за суха кожа

В зависимост от причината за вашата суха кожа, могат да се използват различни методи на лечение, включително медикаментозни мехлеми и овлажняващи средства за повишаване на хидратацията на кожата. Освен това, промените в начина на живот, като например пиене на повече вода и прием на определени добавки, могат да подобрят сухотата на кожата.

прочети още

Как да поддържате кожата си стегната

Наред с бръчките и фините линии, увисналата кожа е проблем, свързан с възрастта за умовете на много хора. Тази загуба на дефиниция може да се случи почти навсякъде по тялото, но най-често срещаните области са лицето, шията, корема и ръцете.

прочети още

8-те най-добри добавки за засилване на имунната ви система

Поддържането на имунната ни система през цялата година е от ключово значение за предотвратяване на инфекции и заболявания. Изборът на здравословен начин на живот чрез консумация на питателни храни, достатъчно сън и физически упражнения са най-важните начини за укрепване на имунната ви система. В допълнение, изследванията показват, че допълването с определени витамини, минерали, билки и други вещества може да подобри имунния отговор и потенциално да предпази от болести.

прочети още

Хидролизиран колаген - как помага и на какво въздейства?

Колагенът е протеин, който се намира в организма на всички животни, включително хората. Той представлява съединителна тъкан, като кожа, сухожилия, хрущяли, органи и кости. Когато колагенът се хидролизира, той се разгражда на по-малки, лесни за обработка частици. Тези частици се използват в продукти, предназначени да лекуват всичко - от кожата отвън до болки в ставите отвътре.

прочети още

3-те най-добри добавки против стареене

Стареенето, което може да бъде определено като „свързано с времето влошаване на физиологичните функции, необходими за оцеляване и плодовитост“, е процес, който повечето хора биха искали да забавят. Някои от основните му причини включват натрупани клетъчни увреждания, причинени от реактивни молекули, известни като свободни радикали, и скъсяване на теломерите, които са структурите, разположени в края на хромозомите, които играят важна роля в клетъчното делене.

прочети още

Защо имам увиснала кожа и какво мога да направя за нея?

Влошаването или намаляването на колаген и еластин в дермата са друга причина за увиснала кожа. Въпреки че всеки може да има увиснала кожа, по-вероятно е да се появи при хора с напредване на възрастта. Хората, които са загубили значителни килограми, също са по-податливи. Определени медицински състояния също могат да бъдат причината.

прочети още

Съвети за намаляване на целулита у дома

Целулитът се отнася за текстурни промени в кожата, които се развиват, когато мастните клетки се прокарат през втория слой на кожата, наречен дерма. Целулитът често засяга задните части, бедрата и корема. Повече от 85 процента от жените над 21 години имат целулит, но мъжете рядко го развиват. Целулитът може да се развие независимо от възрастта или теглото, въпреки че става все по-често с увеличаване на възрастта.

прочети още

Топ 6 ползи от приема на колагенови добавки

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото ви. Той е основният компонент на съединителните тъкани, които изграждат няколко части на тялото, включително сухожилия, връзки, кожа и мускули. Колагенът има много важни функции, включително осигуряване на структура на кожата и укрепване на костите ви.

прочети още

Защо са важни витамините за спортуващи? Кои са необходимите витамини за спорт?

Добавката Мега Спорт на Swedish Nutra, съдържа всички необходими витамини, минерали и амино киселини. За разлика от други спортни добавки, продукта съдържа зелена смес от зелени храни който също са много важни за прием при спорт. Разгледайте ги:

прочети още

Ето как колагенът може да засили Вашата тренировка

Независимо дали сте триатлет, фитнес или йоги, колагенът е идеалният протеин за възстановяване, който помага за изграждането и възстановяването на мускулите, сухожилията и хрущялите, които са подложени на стрес по време на тренировка. Колагенът е ключов компонент за структурна подкрепа в нашето тяло; тя включва 90% от нашата съединителна тъкан - това включва нашите стави, връзки, сухожилия и фасция. Комбинацията от висока бионаличност на колагена с високото си съдържание на аминокиселини прави оптималното хранене след упражнения, което бързо се абсорбира и може бързо да работи за възстановяване на тялото и възстановяване на протеини, разрушени по време на тренировка.

прочети още

Какъв колаген да пия? Телешки или рибен? Каква е разликата?

Телешкият колаген е продукт от колаген тип 1 и 3, произхождащ от краве кожи и кости. Обикновено се използва за подобряване на здравето на червата и ставите. Морският (рибен) колаген се произвежда от рибена кожа и люспи, съдържа предимно колаген тип 1 (който представлява 70% от общия колаген в тялото ни). Морският колаген има висока бионаличност, устойчиво се произвежда и в клиничните проучвания е доказано, че спомага за намаляване на дълбочината на бръчките и увеличава нивата на влага в кожата.

прочети още

Защо е благоприятно да се приема Хиалуронова Киселина?

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалуронан, е прозрачна, лепкава субстанция, която естествено се произвежда от тялото ви. Най-големите количества се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

прочети още

Избор на колаген за стави! Кой е правилният избор?

За качествен продукт са важни две неща. Страна на произход! Състав на продукта!

прочети още

Подарък маска за очи с колаген и златна есенция!

С всяка поръчка подарък маска за очи с колаген и златна есенция. Количествата са ограничени! Вземи сега своя подарък, трябва само да направиш своята поръчка.

прочети още

Swedish Nutra вече и в Сила БГ

Продуктите на Swedish Nutra са вече част от асортимента на Сила БГ. Колагените с хиалуронова киселина (10,000мг и 5,000мг), както и Комплекса за стави с колаген и всички шведски висококачествени витамини, може да откриете в сайта www.silabg.com

прочети още

5 Знаменитости, които обичат колагена

Всички искаме да знаем тайните на любимите ни знаменитости, нали? Е, късмет за вас, много знаменитости се кълнат в анти-стареещите ползи от колагена.

прочети още

Колагенови Пептиди: любимата хранителна добавка на звездите от червеният килим

Суперзвездите като Дрю Баримор, Лейди Гага и сестрите Кардашън се кълнат в тези богати на хранителни вещества напитки.

прочети още

Дали течните витамини се абсорбират по-добре от капсулите?

Изглежда логично, че тялото ви може да абсорбира витамините по-добре в течност, отколкото в хапче. Течните витамини са лесни за взимане, въпреки че могат да оставят лекарствен вкус в устата. Някои хора описват витамините под формата на хапчета като „конски хапчета”, защото те са големи и трудни за преглъщане, но това не е единствената причина, поради която може да искате да вземете течен витамин вместо витаминна добавка под формата на хапче.

прочети още

Д-р Стефани Уилямс: пийте течен колаген

"Една добра колагенова добавка може да стимулира производството на колаген в собствената ви кожа", казва тя. "Естественият колаген е твърде огромна молекула, за да достигне кожата ви непокътната след поглъщане", обяснява тя. - За да бъде погълната от червата, тя трябва да се смели на по-малки единици. Колагеновите добавки съдържат малки колагенови фрагменти - пептиди и аминокиселини - които лесно се абсорбират от тънките черва и се разпределят в тялото през кръвния поток, където остават до 14 дни.

прочети още

Комплекс за стави: препоръчан колаген при болки в ставите

През последните години използването на хранителни добавки за болки в ставите се е увеличило значително. Много хора предпочитат да приемат "естествен" продукт за дискомфорт, вместо да разчитат на рецептурни лекарства или да не приемат нищо. Какво трябва да знаете за Swedish Nutra комплекс за стави и как глюкозаминът в тази добавка се различава от другите форми на глюкозамин?

прочети още

Худа: Започнах да пия колаген и съм обсебена от това как се е променила кожата ми

“Досега пия течен колаген на Swedish Nutra от около 12 месеца и забелязах огромен ефект върху кожата и тялото ми; това е доста невероятно. Колагенът е естествено срещащ се протеин в тялото ви, но с напредване на възрастта тялото ви произвежда все по-малко, което води до бръчки, увиснала кожа и болки в ставите - не е идеално”!

прочети още

Топ 5 ползи от прием на течен колаген! Научи повече сега.

Чували сте го от здравни експерти, гурута на красотата и може би дори най-добрия ви приятел. Колагенът е новата дума на устните на всички и сега може да се намери в почти всичко - от кремове и козметика, до прахове и хапчета. Истината е, че това може да е един случай, когато свръх действително е оправдано. Като най-обилен протеин в тялото, колагенът се среща в мускулите, кожата, кръвта, костите, хрущялите и връзките.

прочети още